Тодор Чакъров – най-добър майстор на мезета в Широка лъка!

Тодор Чакъров – най-добър майстор на мезета в Широка лъка!

Фермерът – говедовъд Тодор Чакъров от Широка лъка взе първото място в конкурса за най-майсторски приготвени мезета в Широка лъка на 10 февруари. Ден на мезето
Второто място е за механа „При Славчев“ и земеделският производител Георги Серафимов, а трети се класира Калин Сираков от село Гела. Наградите за първите три места бяха парични, а за останалите участници имаше утешителни награди.
На 10 февруари в центъра на Широка лъка майстори от целия Широколъшки край се събраха, за да покажат умения и творчество в правенето на мезета. Денят на майсторското мезе се превърна в своеобразно кулинарно шоу, в което главни герои бяха почитаемите суджук, луканка, сланина и пастърма.
Майсторско мезе Мезе Широка лъка Широколъшко мезе
Шестима бяха майсторите – участници в конкурса, по реда на тяхното представяне:
Кирил Габров от село Гела представи своята екофера Гела с набор от домашни сирена, кашкавал, луканка и сланина. Фермата е овцевъдна, сертифицирана за производство на млечни продукти.
Тодор Чакъров от Широка лъка, който отглежда говеда и телета, се отличи с най-естетическа подредба на масата и майсторски рецепти за панирана сланина, кайзер пастърма, хайдушка сланина и кървавица – да си оближеш пръстите.
Третият поред участник беше Калин Сираков от село Гела. В неговата ферма отглеждат крави, овце, кози и коне. Масата на фермера беше изкусно наредена с кълцан телешки суджук, телешки салам със сланинка и кимион, говежда наденица и ярешка пастърма. Мезета в Широка лъка
Георги Згуровски – земеделски производител от Широка лъка е част от дълголетния Згуровски род – на чорбаджии и овцевъди хора. Георги следва примера на своите деди и отглежда прасета и коне. Фермерът се представи с луканка от конско месо и чудно овкусена сланинка с копър, чесън, червен пипер и лимон. Пийвате глътка червено винце и насладата е пълна.
Спас Седянков от Стикъл бе най-колоритният участник. Неслучайно той е главен герой във филма „България открай докрай“, както той сам се представи „Аз съм старецът с овцете“. Е, ръцете на този старец бяха сътворили невероятна, топяща се в устата брънза, домашен краве и овче кашкавал и сушеница.
Шестите поред участници бяха екипът на Георги Серафимов и Анастас Славчев от механа „При Славчев“ в Широка лъка. Георги Серафимов отглежда във фермата си прасета, телета, петли и пуйки и каквото си произведе, това и си хапва. Тандемът показа на публиката два вида свинска пача, вкусни, прясно изпечени суджуци с праз, сланинка, краве сирене, домашна питка и мекици.
Всяко хубаво мезе върви идеално с чаша вино и вкусен селски хляб. На празника имаше и от двете – домашно винце и прясно изпеченият хляб от Широколъшката фурна допълваха чудесно и месните, и млечните мезета.
Както предварително беше обявено, специално за празника на майсторското мезе, хотел Калина в Широка лъка дарява 10% от своя дневен оборот на читалище „Екзарх Стефан“, за да подкрепи дейността на читалищните дейци, развиващи културата и поддържащи живи традициите и духа на Широка лъка. Празникът се състоя с финансовата подкрепа на кметство Широка лъка и добротворчеството на читалището.
На всички участници пожелаваме спорна година и да подготвят още по-вкусни и разнообразни мезета за следващия празник на мезето в Широка лъка.
Сланинка Пастърма

Згуровски конак

Опознай Родопите

Започни от Широка лъка! Широка лъка е само на 90 км от Пловдив и 12 км от Пампорово. Заобиколено от вековни борови гори, в подножието на няколко върха и близо до термални извори, селото предлага разно…

Още
Еко маршрути

Пешеходни маршрути

Твоята пешеходна ваканция в Родопите започва от Широка лъка! Ето нашите предложения за еднодневни пешеходни маршрути с тръгване и връщане в Широка лъка. Избери и комбинирай по свой вкус. Попитай ни за…

Още
Ски в Пампорово

Активности

Активности в планината спускане със ски по пистите на алпийския курорт Пампорово, сноуборд приключение, ски и планинска ваканция…

Още