Пешеходни маршрути

Еко маршрути

Твоята пешеходна ваканция в Родопите започва от Широка лъка!

Ето нашите предложения за еднодневни пешеходни маршрути с тръгване и връщане в Широка лъка. Избери и комбинирай по свой вкус. Попитай ни за повече информация:

с. Широка лъка – връх Света Елена – село Стойките и обратно – 6 часа общо

Маршрутът тръгва от центъра на селото в посока Пампорово. Първоначално се върви по шосето и след 15 мин. се достига до сводест мост на р. Широколъшка при водослива на р. Ослен. Веднага след моста се завива по левия бряг на реката и след 50 м се поема нагоре през гората в югоизточна посока. Маршрутът върви по горска пътека и е маркиран с червена боя. С плавно изкачване, първоначално през пасищни поляни, а след това през смърчова гора се достига до обширна поляна, в дъното на която се намира параклисът „Св. Св. Константин и Елена“, построен на връх Св. Елена. До тук от Широка лъка се стига за 1 час и 30 мин.

Ще видите останки от тракийско светилище и скални гробници. Останки от каменни стени ограждат целия връх. На запад се открива великолепен изглед към Широколъшката долина и с. Широка лъка.
След отклонението се връщате по основния маршрут към с. Стойките. Преминавате поляната, тръгвайки в южна посока към махала Елена и продължавате по горски почвен път. Върви се в югоизточна посока над махала Гращица, покрай параклиса Св. Троица. До тук от връх Св. Елена се идва за 45 мин.

На откритите поляни над махала Гращица се насладете на красивата, неповторима гледка, която се открива в дясна посока на движението. На юг се открива снагата на родопския първенец – вр. Перелик (2191 м), а доста по-надясно, на югозапад е върхът Широколъшки снежник. На преден план чернее конусовидното очертание на вр. Турлата. Продължава се в източна посока, покрай телевизионен ретранслатор (железен стълб с антена). След 5 мин. се влиза в махала Кайковска, откъдето по шосето се слиза в центъра на село Стойките. В Кайковската махала се намира църквата „Св. Св. Петър и Павел“, построена през 1874 год. и старото училище на с. Стойките, построено през 1870 год. От връх Света Елена до Стойките разстоянието се изминава общо за 1 час и 30 мин.

с. Широка лъка – Пещера Ледница – с.Широка лъка – 6 часа отиване и връщане

Тръгвате по шосето в посока Девин, като следвате синята маркировка. След 30 мин. стигате до малка сграда и минавате по моста над реката. След 20 мин. стигате до чешма и продължавате още 10 мин. до махала Горски дол. Продължавате в южна посока, по стръмен горски път, по долината на рекичката Крушев дол. По скалите над реката, рано напролет, може да видите туфичките на Силивряка.
След още 1 час и 45 мин. стигате до местността Параджика, където вляво от пътя се намира изоставен бивш бригадирски лагер. Маршрутът продължава по дола и след 15 мин. сте на пещерата Ледницата. Входът й се намира нагоре, в ляво от пътя (има табела). Връщането към Широка лъка е по същия маршрут.

с. Широка лъка – м. Превала – х. Смолянски езера

Маршрутът тръгва от центъра на селото по посока Пампорово. След 15 мин. достигате до сводест мост над р. Широколъшка, където се влива малката рекичка Ослен. Завивате вдясно и продължавате по горския път, по десния бряг на р. Ослен. (Това е стария път за гр. Смолян).
Непосредствено в началото на маршрута се намира природната забележителност „Летната гора“ обявена за защитена територия с цел съхранение на вековната смърчово – елова гора. След 15 мин. пристигате при пейка, масичка и чешма, наречена Гергана (Аязмото). Местното население счита, че тази вода е лековита (най-вече при кожни заболявания). На 40 мин. след чешмата, пътят прави завой, където има друга чешмичка, наречена Джуфарови. По левия склон се виждат къщи от махала Гращица. След 30 мин. маршрутът преминава в асфалтиран участък.
В източна посока е местността Ливадица – обширни ливади на с. Стойките. В югоизточна посока извисява снага характерният за тази местност вр. Черни връх (1854м.н.в), намиращ се на рида Букова планина. На югоизток е височината Врача – историческа местност с останки от крепост от времето на II Българско царство. На дясно, в югозападна посока се виждат височините Кузуятак (2109м.н.в) и рида Мечата каба. На запад се вижда вр. Турлата, (1824м.н.м), а по-надясно вр. Широколъшки снежник (2188м), известен сред местното население като Шилестата чука. Маршрутът отново напуска асфалтирания път и продължава по черен път в източна посока през ливадите на местността Ливадица.

На 10 мин. след ливадите се изкачвате в югоизточна посока по горски коларски път. Вървите по просеката на електропровода, който отива към местността Превала. За 45 мин. излизате в най-горната му част, в местността Кабата. След това продължавате в източна посока по камионен път и за 10 мин. стигате до местността Превала.
В продължение на 45 мин. се върви по шосето за гр. Смолян, до местността Крива река. След 10 мин. се стига до почивна станция „Мечта“. Заобикаля се сградата от ляво и след 10-15 мин. вървейки по добре оформена пътека минавате покрай едно от прочутите Смолянски езера. От някогашните двадесет бисерно – изумрудените очи на Родопа, сега са останали седем. Времето е наслагвало наносни почви, камъни и това е предизвикало засипването на някои от тях. Край хижата се намират трите горни езера. От тях, най-горното, наречено „Мътното“ е най-дълбоко (4,5 м) Езерата са заобиколени от смърчови гори, които им придават тъмнозелен цвят.

След езерото излизате отново на асфалтиран път, по който продължавате нагоре и след още 5 мин. стигате хижа „Смолянски езера“. Хижата е разположена на терасовидна поляна при надморска височина 1526 м.
От района на х. „Смолянски езера“, седалкова въжена линия извежда туристите до вр. Снежанка.
Преходът от Широка лъка до х. Смолянски езера е 4 часа.

с. Широка лъка – мах. Заевите – с. Гела

Маршрутът е маркиран със зелена туристическа маркировка.
Тръгвате от село Широка лъка в южна посока по пряката пътека, която започва от двора на музикалното училище. Качвате се по каменните стълби до хотел „Широка лъка“ и продължавате в посока махала Чуката, по пътеката за махала Заевите. За 20 мин. се стига до остър завой на асфалтовия път за с. Гела. Пресичете завоя и продължавате нагоре по пътеката навлизаща в гората. Маркираната пътеката минава под самите къщи на махала Заевите и след 15мин излиза на Илинденскити поляни, в средата на които се намира параклисът „Св. Илия“.

Разстоянието от Широка лъка до Св. Илия, се изминава за 1.30 час. За с. Гела продължавате в източна посока по камионния път, като се минава покрай църквата „Св. Троица“, построена върху стар раннославянски манастир „Св. Троица“.
Целият маршрут се изминава за 2 часа.

За желаещите да удължат маршрута – от с. Гела може да се отиде до х. Ледницата, намираща се на 7 км.

След Илинденските поляни, се върви по черен път в южна посока към местността Изтъпа, където има чешма с водопойно корито. От тук се следва жълта маркировка. Продължавате по пътя, до Бачицко дере и продължавате в западна посока, през местността Кекезите. Хижа Ледницата (1650 м. н.в.) се намира сред обширни пасища, в местността Кекезите и отстои на 1 км източно от едноименната пещера Ледницата. Цялото разстояние от с. Широка лъка до х. Ледницата е 3 часа.
От с. Гела може да се отиде за 3 часа и до х. Перелик, следвайки маркирана в жълто туристическа пътека

с. Широка лъка – с. Солища – х. Перелик

Тръгвате от моста при Държавното лесничейство, по пътя за с. Солища (5км). Пътят извива покрай впечатляващия с архитектурата си училищен комплекс на фолклорното музикално училище.
След 1 км, вдясно се отклонява път за с. Гела, който стремглаво се изкачва нагоре. Но Вашият път продължава направо, успоредно на реката. Малко по-нагоре, в ляво има чешма с хубава вода, масичка и пейка за кратък отдих и след 10 минути в дясно е отклонението на пътя за с. Стикъл. Тази част на маршрута впечатлява с красиви панорамни изгледи към разпръснатите махали на с. Гела и Перелишкия дял на планината.

Село Солища в миналото е било средище на просвета, търговия и характерни за района занаяти. От селото, при махала Грудинска, първоначално вървите в южна посока по автомобилен, а след това по черен път през ливади и ниви. След 20 мин. излизате на открито било, на стар чакълиран път. Покрай него минава водопровода за с. Солища. Продължавате по него все в южна посока.
В дясно на югозапад и запад се открива чуден изглед към върховете Турлата и Шилестата чука. В източна посока се вижда махала Гращица.

След 20 мин. ще достигнете до остър завой в дясно и навлизате в стара иглолистна гора. Може да отидете до параклиса „Св. Прокоп“ вляво, на югоизток в местността Осиката.
Маршрутът продължава по пътя и след 10 мин. стигате до чешма с добра вода за пиене и пейка за отдих.
След още 20 мин. нагоре по черния път преминавате през Чуневи ливади в ляво от пътя. Вляво, в източна посока, пътят води към мандрата. Туристическата пътека продължава направо в южна посока, преминава през местността Варварини води и за 30 мин. стръмно изкачване при свлачището излиза на панорамния път от Пампорово за с. Мугла. През тази последна част от прехода, пътят минава покрай буен планински поток, който се счита за начало на река Карлъшка. До тук маршрутът е маркиран със синя боя.

Разстоянието от с. Широка лъка до панорамния път се изминава за 3 часа. Оттам до х. Перелик още 1.15 ч. – общо 4 часа и 15 мин.

Згуровски конак

Опознай Родопите

Започни от Широка лъка! Широка лъка е само на 90 км от Пловдив и 12 км от Пампорово. Заобиколено от вековни борови гори, в подножието на няколко върха и близо до термални извори, селото предлага разно…

Още
Еко маршрути

Пешеходни маршрути

Твоята пешеходна ваканция в Родопите започва от Широка лъка! Ето нашите предложения за еднодневни пешеходни маршрути с тръгване и връщане в Широка лъка. Избери и комбинирай по свой вкус. Попитай ни за…

Още
Ски в Пампорово

Активности

Активности в планината спускане със ски по пистите на алпийския курорт Пампорово, сноуборд приключение, ски и планинска ваканция…

Още