Опознай Родопите

Згуровски конак

Започни от Широка лъка!

Широка лъка е само на 90 км от Пловдив и 12 км от Пампорово. Заобиколено от вековни борови гори, в подножието на няколко върха и близо до термални извори, селото предлага разнообразни варианти за активна почивка според всеки вкус. Широколъшката река носи прохлада през лятото и очарование през зимата. Старите каменни мостове са любим декор за запечатване на спомени. Възрожденската архитектура и фолклорното музикално училище създават неповторима атмосфера, която отпуска сетивата ви дори само ако се разходите по малките калдъръмени улички и усетите енергията, събрана тук от векове.

Паметник на Екзарх Стефан I Български

Екзарх Стефан е български духовник, роден в село Широка лъка през 1878 г. В българската църковна история имаме четирима духовници, стояли начело на Българската екзархия, и последният от тях в периода 1945-1948г – е бил екзарх Стефан. Българската екзархия е създадена в последните години на османското владичество по нашите земи – 1870г – и е била официален представител на българската нация в Османската империя. Екзарх Стефан е бил обичан проповедник, автор на духовни книги и софийски митрополит, който помним с две бележити дела. Едното е премахване през 1945г на разделението в българската църква, наложено от Цариград през 1872г и наречено схизма на религиозен език. Второто е спасяването на българските евреи от нацистите през 1943г. Повече за живота и делата на екзарх Стефан прочетете ТУК.

Згуровския конак в Широка лъка

е приютил етнографска сбирка, от която ще научите повече за традиционните занаяти и бита на населението в Родопите. Самата сграда на конака е забележителна. Оттам се понася и кукерското шествие по време на ежегодния фестивал на българските карнавални маски „Песпонеделник“ в първата неделя на м.март. Повече за фестивала прочети ТУК. Згуровският конак е отворен за посетители от 1 април до 31 октомври.

Църковен храм „Успение Богородично“

Църквата е изградена непосредствено до Широколъшката река Лъджа. Както повечето църкви в Родопите, е завършена за 40 дни и освен молитвения храм, приютява килийно училище, магерница (безплатна храна за бедни), библиотека и др. Посетете църквата и запалете свещ – в памет на близък човек и подкрепа на храма.

Ранновизантийска базилика в село Гела

На 8 км от Широка лъка се намира друго родопско село – Гела. Тук са реставрирани останките от базилика – част от най-високо разположения религиозен комплекс в Източна Европа – 1485 м, съществувал тук през 4 – 5 век. Именно в тази базилика е започнала християнизацията на тракийските племена в Родопите. Обектът се намира в началото на село Гела – от асфалтовия път до базиликата са 10 мин приятно ходене по пътека. На 100м от базиликата е църквата „Света Троица“. Мястото е указано с табели, има пейки за почивка и хубави гледки се откриват към Гела и околностите. Повече за базиликата в Гела прочетете тук.

Беденски минерални бани

На 8 км от хотел Калина е Беденската обществената баня с топла минерална вода, извираща от недрата на планината Родопи. Баните са отворени всеки ден от 8:00 ч до 15:00 ч. Минералната вода извира с температура от 70 градуса, а в басейна е около 38 градуса. Входната такса е 3,60 лв за възрастен и 2,40 лв за дете – събира се за поддръжка на басейна, за който се грижи Владимир Георгиев от близкото село Брезе. ФБ страничката на баните е тук.

 

Згуровски конак

Опознай Родопите

Започни от Широка лъка! Широка лъка е само на 90 км от Пловдив и 12 км от Пампорово. Заобиколено от вековни борови гори, в подножието на няколко върха и близо до термални извори, селото предлага разно…

Още
Еко маршрути

Пешеходни маршрути

Твоята пешеходна ваканция в Родопите започва от Широка лъка! Ето нашите предложения за еднодневни пешеходни маршрути с тръгване и връщане в Широка лъка. Избери и комбинирай по свой вкус. Попитай ни за…

Още
Ски в Пампорово

Активности

Активности в планината спускане със ски по пистите на алпийския курорт Пампорово, сноуборд приключение, ски и планинска ваканция…

Още